Bijzondere gift Rabobank

Bijzondere gift van de Rabobank

Oud Edam krijgt gift van Rabobank

De Vereniging Oud Edam is bijzonder blij met een gift van tweeduizend euro van de Rabobank Waterland en Omstreken. Dit geld is bedoeld voor een project van Oud Edam waarbij publicaties van de vereniging zoals periodieken en verschillende boekuitgaven door een professioneel bedrijf worden ingescand. Het digitale materiaal wordt daarna op de website van de vereniging geplaatst. Voorzitter Wim van den Essenburg vertelt: ‘Het gaat hier om meer dan 3.000 pagina’s tekst en een kleine 1.000 foto’s en ansichten.

Unieke foto’s zoals deze van de Watersnood van 1916, worden straks toegankelijk gemaakt.

 

De teksten zijn inhoudelijk van hoge kwaliteit en worden hierdoor voor een groot publiek toegankelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan historici die onderzoek doen, maar ook aan een scholier die een werkstuk over de geschiedenis van Edam wil maken. Veel leden en niet-leden, tot ver in het buitenland, zullen aan het bekijken plezier beleven. Kort geleden hebben we een zoekmachine toegevoegd aan de website zodat je binnenkort met het intikken van bijvoorbeeld ‘Lingerzijde’ alle artikelen over en oude foto’s van deze straat vindt.
Nadat we ons eigen archief op het internet hebben geplaatst willen we onze leden gaan oproepen oude foto’s en filmpjes aan ons uit te lenen waarna we die ook digitaliseren en op de website plaatsen. Daarna krijgt de eigenaar zijn materiaal weer terug met eventueel een digitale versie op hoge resolutie voor eigen gebruik. Zonder de Rabobank Waterland en Omstreken hadden we dit project lang niet zo voortvarend kunnen oppakken!’