Boekpresentatie Costerus – Frans Kuiper op donderdag 19 oktober 2023

Boekpresentatie Costerus – Frans Kuiper op donderdag 19 oktober 2023

Boekpresentatie Costerus – Frans Kuiper

Op donderdag 19 oktober 2023, de dag dat Vereniging Oud Edam precies 80 jaar bestaat, hopen wij het langverwachte boek “Edam, kroniek van een Zuiderzeestad” te kunnen presenteren. Het is een hertaling, met aanvullingen, van een interessante én leesbare geschiedenis van Edam.

Wij zijn als vereniging dan ook heel blij dat deze uitgave mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van de Rabobank Waterland en Omstreken. Veel dank hiervoor!

Het boek
Jarenlang lag de “Kronijk van Edam” (1867) van Pieter Costerus Wzn. opgeborgen in het Waterlands Archief. Met deze hertaling maakt schrijver en Edam-kenner Frans Kuiper dit manuscript toegankelijk voor de lezer van nu: de historie, een wandeling door het Edam van de vroege 17e eeuw en een beschrijving van gebouwen die er soms zelfs niet meer zijn.En daarbij geeft hij uitleg over allerlei zaken die wij niet meer weten, maar door dit boek straks wel. Een must voor iedere liefhebber van Edam!

Interesse? Lees verder! Bestellen kan met korting via info@oud-edam.nl

Pieter Costerus was een telg uit een notabele Edamse familie. Naast zijn werk had hij een enorme belangstelling voor de historie en deed hij ook zelf onderzoek. Daar plukken wij nu de vruchten van. Hij beschrijft voornamelijk gebeurtenissen die zich afspelen in Edam, maar gaat ook op zoek naar de rol, of soms het bijrolletje van Edam in de nationale en internationale geschiedenis.

Wat had Pieter nog toe te voegen aan wat er tot dan toe verschenen was? Genoeg! Hij had toegang tot de stadsarchieven en daardoor ging er een wereld voor hem open. Hij maakte aantekeningen om zijn geschiedenis van Edam zo compleet mogelijk te kunnen samenstellen. Hij deed aan bronnenonderzoek, raadpleegde oude registers en heeft daar zelfs een afschrift van gemaakt dat nu nog steeds bewaard wordt in het Waterlands Archief. Wat dat betreft is Costerus’ Geschiedenis van Edam een authentiek werk en een welkome aanvulling op wat er geschreven is over onze stad.

Frans Kuiper heeft deze geschiedenis niet alleen hertaald, maar sommige gebeurtenissen die Costerus beschrijft ook van extra uitleg voorzien, om ze te duiden voor de 21e-eeuwse lezer. Ook heeft hij een aantal belangrijke zaken van ná 1867 aangevuld, zoals de oprichting van xshet Edams Museum, de afbraak van de Kleine Kerk en de bouw van postkantoor. Met deze toevoegingen én een overstelpende hoeveelheid illustraties, verzorgd door Robert Lammers, geeft deze kroniek een mooi beeld van de geschiedenis van Edam.

Het boek is vanaf 19 oktober verkrijgbaar. Meldt u zich wel even aan?

Bestel nu met korting!

Wie vroeg intekent profiteert van korting! Tot en met 19 november 2023 is de prijs € 20. Daarna geldt de normale winkelprijs van € 25. Dus wees er snel bij!
Bestellen kan via info@oud-edam.nl of een briefje naar Achterhaven 105, 1135XT Edam.
Wij reserveren dan het gewenste aantal exemplaren voor u. Alle bestellers krijgen bericht.
Voor postverzendingen zijn wij helaas genoodzaakt €5 per boek in rekening te brengen.