
Bomen Noordervesting
Na de kap van de bomen aan de Noordervesting kregen we vanuit de leden de nodige vragen. Waarom was die kap nodig? En: wat voor bomen komen er nu?
We kennen de Noordervesting allemaal als een fraai pad langs de stad, met mooie kastanjebomen erlangs. Maar helaas bleken deze bomen van een ongeschikte soort. Zo bleken deze kastanjes vatbaar voor de zogeheten kastanjebloedingsziekte. Daarbij zijn ze ook behoorlijk windgevoelig, waardoor er regelmatig takken afwaaiden – wat uitermate gevaarlijk kan zijn.
Welke boom is dan wel geschikt? In het verleden waren er al eens populieren geplant, maar dat was ook geen goede keuze. Er moest dus gezocht worden naar een alternatief. Uiteindelijk kwam de gemeente op een ouderwetse boomsoort, die prima past op de vesting.
De vestingwallen van Edam hebben een dijkvormig grondlichaam waar van oorsprong een vestingwerk op stond. Na het verwijderen van de vestingwerken zijn er bomen op geplant.
De boomsoort moest geschikt zijn voor beplanting ineen dijklichaam en daaraan worden nogal wat eisen gesteld! Zo moet een boom zich staande kunnen houden met een relatief klein oppervlak voor het wortelgestel, bescherming geven tegen harde wind vanuit de polder en een lange levensduur hebben.
Met de ze eisen viel de keuze op de iep. De Hollandse iep, oftewel de ulmus hollandica.
Een iep is heel geschikt als beplanting van een vesting en is uit historisch oogpunt ook verantwoord. Het aanzien van de vesting krijgt daarmee mooie contouren, de bomen zijn echte windbrekers (zoals ook bij bijvoorbeeld boerderijen), hebben een lange levensduur (tot wel 200 jaar!) en de kruinen van in rij geplante Iepen geven het gevoel dat je door een “poort” loopt.
De iep is ook een praktische boom: hij verdraagt grove snoeibeurten, kan tegen strooizout, kan zelfs beschadigingen aan het wortelgestel verdragen en het snoeiafval (grotere takken) kunnen in de timmerindustrie gebruikt worden.
En de iepziekte dan? Door het kweken van resistente iepen is het gevaar van aantasting door de iepziekte vooralsnog geweken. De gemeente heeft een uitstekende keuze gemaakt door de vruchtloze kastanjebomen te vervangen door een resistente Hollandse Iep. En als geruststelling voor wie vreest dat we het de komende jaren met luciferhoutjes moeten doen: er is bewust gekozen om een iets groter formaat aan te planten.