Gele Steentje 2017

Nominaties Gele Steentje Bekend!

Nominaties Gele Steentje Bekend!

Als het om restaureren gaat, gebeurt er veel in Edam. Ieder jaar dus weer een flinke opgave voor de jury van het Gele Steentje: welk bouw- of restauratieproject verdient een pluim omdat het zo fraai in de oude binnenstad past?

Tot onze spijt heeft de jury, die jarenlang met scherpe blik de mooiste projecten nomineerde, haar taken neergelegd. Bert Creemers, Flip van der Leeuw en Joop van Overbeek: heel veel dank voor jullie inzet! Dankzij jullie vakkundig oordeel werden wij, Edammers, attent gemaakt op hoe onze stadgenoten met oog voor historie en historisch straatbeeld hun huis onder handen namen.

Voor dit jaar zijn er vanuit onze werkgroep Handhaving Stadsbeeld diverse projecten onder de loep genomen. Met als resultaat deze drie genomineerden, op alfabetische volgorde:

Gevangenpoort 1 (La Galera). Een beeldbepalende plek, die er met de aanpassingen nu nog fraaier uitziet. Alsof de uitbreiding er al eeuwen staat.

 

 

 

Nieuwvaartje 6 (Stolpboerderij). Waar tot voor kort de laatste stadsboerderij stond, staat nu een klassieke stolpboerderij met schuur. Een groot pand, maar zo voelt het niet aan.

 

 

 

Schepenmakersdijk 11 (kantoorpand wordt weer woning). Als je het niet weet, zou je niet denken dat hier tot voor kort kantoorpersoneel heen en weer liep. Het was een woonhuis en dat is het nu weer. Het rijksmonument is in zijn volle glorie hersteld.

De uitslag is tijdens de Jaarvergadering op dinsdag 19 september 2017 in De Swaen te Edam.