Het Gele Steentje 2021

Maak hier uw keuze voor het Gele Steentje 2021

Dit jaar hebben we drie bijzondere nominaties: de Trambrug en twee monumenten in de binnenstad die een nieuwe bestemming kregen. Drie restauratieprojecten waar iedereen gebruik van kan maken! Onder de stemmers verloten we een toepasselijke waardebon.

 

Breng uw stem uit in drie eenvoudige stappen:
– Scroll naar beneden, bepaal uw keuze, klik op de groene balk KIES onder uw favoriete project
– Vul uw gegevens in, zodat wij zeker weten dat u lid bent (wij doen hier verder niets mee)
– Geef aan of u mee wilt dingen naar de prijs.

1. Trambrug

Al sinds de oeroude tram erover reed, is de Trambrug een vertrouwd en zelfs iconisch beeld voor de reiziger die in Edam aankomt. De gemeente Edam-Volendam heeft de restauratie van dit rijksmonument even grondig als vakkundig aangepakt, met veel aandacht voor het ambacht en respect voor de brug. Met behoud van vrijwel de hele oorspronkelijke constructie is de fundering hersteld en de bediening is tegelijkertijd gemoderniseerd. De Trambrug kan weer jaren mee!

Kies Trambrug

  2. Spui 8-9, voormalige winkels Hartje Edam en Kaasspeciaalzaak

  Het karakteristieke pand op de hoek van het Spui met de Prinsenstraat heeft lang leeggestaan, maar fungeert nu als kaas-experience. Grote vraag was: hoe moet je een pand als dit restaureren? De bijzondere 16e-eeuwse eikenhouten constructie is volledig behouden. Ook is de oorspronkelijke karakteristiek van de panden teruggebracht. Er is zelfs een oude waterput ontdekt! Er is met veel gevoel en respect voor de bouwhistorie aan gewerkt; een verrijking van de Edamse binnenstad.

  Kies Spui 8-9

   3. Voorhaven 129, voormalig pakhuis Gestam

   Tot voor kort was het kaaspakhuis aan de Voorhaven 129 in gebruik door de Gestam. De kaaspakhuizen aan de Voorhaven maken deel uit van een lange kaashandel-traditie en in het straatbeeld nemen ze met hun typische pakhuisgevel een bijzondere plek in. Door minimale aanpassingen en een slimme indeling van de verdiepingen is het gelukt om dit voormalige kaaspakhuis een nieuwe bestemming te geven voor o.a een winkel, de Stadskrant en een uitgeverij.

   Kies Voorhaven 129