Het Gele Steentje 2022

Maak hier uw keuze voor het Gele Steentje 2022

Dit jaar hebben we vier nominaties voor het Gele Steentje. Het thema is “metamorfose”, want in alle vier de gevallen gaat het meer dan om zomaar een verbouwing! De projecten zijn: Beestenmarktsteeg 2a, Nieuwehaven 72, Volendammerpad 17 en Voorhaven 79. Loop er eens langs, de komende dagen, en maak uw keuze. Onder de stemmers verloten we een boekenbon.

stemmen kan tot en met zaterdag 4 juni!

Met aan aan Reinoud van Maanen voor de foto’s.

 

 

 

Stemmen is heel eenvoudig. U volgt gewoon deze drie stappen:
– Scroll naar beneden, bepaal uw keuze, klik op de groene balk KIES onder uw favoriete project
– Vul uw gegevens in, zodat wij zeker weten dat u lid bent (wij doen hier verder niets mee)
– Geef aan of u mee wilt dingen naar de prijs.

Let op ! U mag maar één keer stemmen!

1. Beestenmarktsteeg 2a

Een schuurtje hadden de eigenaren voor ogen toen ze een aanvraag indienden voor hun achtertuin. Maar op die plek, aan de Beestenmarktsteeg, bleek er een woonbestemming te gelden. Geen nood! Het werd dus een woonhuisje, ingepast in een steeg vol schuren en garages, ontworpen door de eind 2021 overleden Edammer architect Pim van Gulik. Piepkein, maar om de architect te citeren: “in de Proeve wonen ze toch ook”. Het huisje moest de aanblik van de straat ophalen en dat is zeker gelukt.

Kies Beestenmarktsteeg 2a

  2. Nieuwehaven 72

  Bij de grote brand in de Hoogstraat (2017) raakte ook het woonhuis Nieuwehaven 72 dermate beschadigd, dat het geheel vervangen moest worden. Bij de bouw is goed gekeken naar het origineel. In verband met nieuwe bouwverordeningen ietsjes hoger, maar qua detaillering en materiaalgebruik afgestemd op de oude binnenstad. Ook door de voor dit deel van de Nieuwehaven kenmerkende eenvoudige stijl en de afwisseling met de naastgelegen panden, past het naadloos in het beschermde stadsgezicht

  Kies Nieuwehaven 72

   3. Volendammerpad 17

   Het was een beetje een rommeltje, dit pand aan het Volendammerpad. Overal waren er stukjes aangebouwd. De huidige eigenaar besloot om het pand helemaal opnieuw te laten bouwen met, zoals de nieuwe bouwregels voorschrijven, een kleine aanpassing in hoogte. De oorspronkelijk opzet van één bouwlaag met kap bleef in stand, net als het in hoogte gevarieerde straatbeeld. O ja, en als je door het parkje aan de achterzijde wandelt, kijk dan eens naar de aanbouw aan de achterkant.

   Kies Volendammerpad 17

    4. Voorhaven 79

    Het was altijd een beetje een vreemde eend in de bijt, dat jaren 60-pand op de Voorhaven, dat destijds door de eigenaren van een moderne look was voorzien. Bij de recente restauratie is teruggegrepen naar het gevelbeeld van vóór 1960. De voorgevel is voorzien van stucwerk met traditioneel blokverband. Het resultaat is een verfrissend accent tussen de naastgelegen traditionele gemetselde gevels. De gehele gevelwand van dit stuk Voorhaven is met dit resultaat sterk verbeterd.

    Kies Voorhaven 79