Jaarvergadering op 19 oktober in De Swaen

Jaarvergadering op 19 oktober 2021 in De Swaen

In verband met de coronamaatregelen konden we onze jaarvergadering niet zoals gebruikelijk in het voorjaar houden. De nieuwe datum is dinsdagavond 19 oktober 2021. We starten om 20 uur in De Swaen. De uitnodiging komt via de nieuwsbrief of, als u dat heeft aangegeven, per post.

Na de pauze verwelkomen we Andrea van der Veen en Ove Lucas Zij schreven het boek Fris. Keramiek uit Edam (1947- 1969), dat gekoppeld is aan de Fris-tentoonstelling die op 21 oktober van start gaat in het Edams Museum. Zij laten naast hun verhaal een unieke korte bedrijfsfilm zien.

 

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling (tot 22 maart 2022) hopen we meer activiteiten rond dit thema te kunnen organiseren, zoals een filmavond met de uitgebreide Fris-film.

 

In januari 2022 is het 75 jaar geleden dat de NV Keramische Industrie Fris een fabriek opende in Edam. De ontwerpen van Fris Edam hebben een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Nederlandse Keramiek, als opmaat voor het wereldberoemde Dutch Design. Een aantal producten van Fris kreeg in de jaren ’50 het Goed Wonen-keurmerk. Ook kregen enkele ontwerpen de ‘Good Design Award’ van het Museum of Modern Art in New York. Delen van de serviezen van Fris Edam zijn te zien in onder andere museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Centraal Museum in Utrecht, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden en het Museum of Modern Art In New York. In de topjaren werkten ruim 100 medewerkers bij Fris. Helaas moest de fabriek in 1969 de deuren sluiten. Naast de expositie worden ook etalages van oude winkelpanden in Edam ingericht met Fris keramiek. De leerlingen van De Triade maken hiervoor o.a. de speciale etalagekisten, zoals deze ook in de jaren vijftig door Fris werden uitgeleend aan winkeliers.