kom kijken naar de Zwerver

Kom kijken naar de Zwerver!

Van 9 tot en met 24 oktober is de Zwerver te bezichtigen in Edam. Gratis! Aan het begin van de 20e eeuw was Edam de thuishaven van de Zwerver. Nu is het schip even terug en ligt het bij Scheepswerf Groot. Daar worden ook de rondleidingen gehouden.
De Zwerver is een uniek historisch woon- en atelierschip uit 1900. Van dit type schip en van deze inrichting bestaat er maar één op de hele wereld. Het schip is ontworpen en gebouwd door kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950), wiens werk tot op de dag van vandaag nog is te bezichtigen in onder meer het Edams Museum, het Rijksmuseum en het Tropenmuseum.

Het uitzonderlijke en fraaie interieur, geheel van zijn hand, is onderdeel van zijn kunstopvatting die past in de destijds belangrijke stroming van de ‘Totaalkunst’ of Arts & Crafts, met de Britse William Morris (1834-1896) als grondlegger.

Tijdens de rondleiding hoor je meer over de kunstenaar, de kunststroming en filosofie waarbinnen hij De Zwerver bouwde, de historische scheepswerf Groot waar het schip ligt en de kunstwerken die te zien zijn in het Edams Museum.

De rondleidingen vinden dagelijks plaats van zaterdag 9 oktober tot en met zondag 24 oktober. Aanmelden kan hier: https://cultuuredamvolendam.nl/cultuuragenda/museumboot-de-zwerver/