lezing WOJ Nieuwenkamp op 3 december 2019

Lezing WOJ Nieuwenkamp op 3 december 2019

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de lezing over WOJ Nieuwenkamp op 3 december in de Burghwall. Bij het laatste nummer van ons Periodiek hebben de leden hierover informatie ontvangen, maar nog niet iedereen heeft zich aangemeld.

Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) woonde en werkte ruwweg tussen 1900 tot 1930 aan de Nieuwehaven te Edam. De meeste bewonderaars kennen hem als graficus en kunstschilder, maar hij was ook begenadigd architect, scheepsbouwer, schrijver, ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar en etnograaf. Hij was zeer productief en liet vele duizenden minutieus uitgevoerde tekeningen, etsen, houtsneden, litho’s en olieverfschilderijen na.

Nieuwenkamp was van groot belang voor Edam. Hij restaureerde diverse pandjes aan de Nieuwehaven en kocht het Huis met de Zwaan aan de Voorhaven om het pand te beschermen tegen afbraak en sloop.

Later vestigde hij hier zijn eigen museum, maar dat hield helaas geen stand. Hij nam het initiatief om door subsidie te geven voor de restauratie van een kerkraam de restauratie van de gehele Grote Kerk van Edam vlot te trekken. Nieuwenkamp stond aan de wieg van Vereniging Oud Edam en was bestuurslid van het Edams Museum.

In 2020 komt een groot deel van de collectie Nieuwenkamp terug naar Edam. De Stichting Nieuwenkamp heeft besloten om enkele honderden tekeningen, schilderijen, manuscripten, boeken en objecten in langdurige bruikleen te geven aan het Edams Museum.

Voor onze leden organiseren wij op dinsdag 3 december een lezing door Cary Venselaar, Nieuwenkampkenner bij uitstek. Hij is ook de samensteller van het nieuwe standaardwerk over Nieuwenkamp, dat rond 20 november 2019 verschijnt. Leden van Oud Edam kunnen het bestellen door een mail te sturen naar info@LMpublishers.nl

De lezing op dinsdag 3 december start om 20 uur in de Burghwall. Inloop vanaf 19:30.
Aanmelden kan via info@oud-edam.nl