Mathijs Wanders overtuigend winnaar Gele Steentje 2018

Mathijs Wanders overtuigend winnaar Gele Steentje 2018

Tijdens de Jaarvergadering van Oud Edam 2018 is het restauratieproject Lingerzijde 6-8 uitgeroepen tot winnaar van Het Gele Steentje.

Lingerzijde 6 – 8: verbonden met een loopbrug.

Het was voor het eerst dat de leden via de website konden stemmen. Het project van Mathijs Wanders was met ruim 66% van de stemmen veruit favoriet bij de Edammers. Wij vinden het zelf ook een mooie aanwinst! Bijzonder is hoe de twee panden zijn verbonden door een loopbrug op de eerste verdieping, waardoor een mooi doorkijkje ontstaat. De Moordenaarssteeg is daarmee ook in ere hersteld.


Andere genomineerden waren Burgemeester Versteeghsingel 2-3, een ensemble van een rijks- en provinciaal monument, bestaande uit de molen, het stoomgemaal met kolenloods en de waterkering, waarbij de restauratie van de bijzondere waterkering, het gemaal en de kolenloods in het oog springen. Het gemaal en de kolenloods, samen een van de bijzondere provinciale monumenten in onze gemeente, zijn door de huidige eigenaar gerestaureerd. De restauratie van de waterkering was het initiatief van het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier (HHNK).

De gemeente Edam-Volendam was genomineerd in verband met het herstel van de kade van de IJe aan de JC Brouwersgracht, waarbij niet alleen gekozen is voor handhaving van het materiaalgebruik, maar ook het behouden en terugbrengen van de karakteristieke wasplaatsen. Als je het over idyllisch Edam hebt…

Tot slot Lingerzijde 33 – 45, in verband met de manier waarop de herbestemming gestalte heeft gekregen, waarbij historische onderdelen als de theekoepels en de gevelwand mooi intact zijn gebleven.