Nominaties Het Gele Steentje 2019 bekend

Nominaties Het Gele Steentje 2019 bekend

Ieder jaar reikt de Vereniging Oud Edam het Gele Steentje uit aan een restauratie- of verbouwproject dat wezenlijk bijdraagt aan het stadsbeeld. De vakjury maakt de nominaties bekend en de leden kiezen wie er uiteindelijk de trofee verdient! In 2019 gaat het om vijf projecten. Stemmen kan op de homepage van onze website, vanaf maandag 27 mei, 20:00 uur.  De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens de Jaarvergadering op 11 juni 2019 (vanaf 20:00 uur in De Swaen).

Genomineerd zijn:

 

Wijngaardsgracht 14 – Vervangen van de voormalige woning, die veel achterstallig onderhoud had en niet meer aan de eisen voldeed. Nu is het huis volgens de oude architectuur en woningstructuur weer herbouwd met zorgvuldig uitgekozen materialen en toepassing van detailleringen. Het straatbeeld is hiermee behouden en het lijkt alsof het altijd zo is geweest.


Voormalige Groenlandkerk – Goed voorbeeld van een herbestemming, uitgevoerd met respect voor de oude gebouwtypologie. Toevoegingen van extra gevelopeningen zeer afgewogen geplaatst in beeldbepalende gevelaanzichten. Grotere aanpassingen zijn uitgevoerd aan de achtergevel. Door een doos in doos constructie wordt de ruimte alsnog in zijn geheel ervaren. Het orgel en de preekstoel zijn in een andere kerk hergebruikt.


Spuistraat 13 – De kapsalon werd woonhuis en dat zie je aan de aanpassingen in de voorgevel. De grote kunststofkozijnen/glaspui is vervangen door houten kozijnen, ramen en deuren. Bij de voorgaande aanpassing van de voorgevel was al rekening gehouden met de wijzigingen naar het huidige gevelbeeld.


Lingerzijde 26
– In eigen beheer gerestaureerde woning. De restauratie is uitgevoerd met respect voor en behoud van de historisch waardevolle voorgevel. Het interieur is grootschalig hersteld door verstorende elementen, die geen toegevoegde waarde hebben voor de woning (rijksmonument), weg te nemen en de ruimten weer te herstellen.


Grote Kerk
– Na de eerste grootschalige restauratie in 2012, nu een kleinere restauratie van de Librije en het Noordportaal. Bijzondere vaste meubelstukken zijn hersteld, net als de beschilderingen van het kruisribgewelf. Ook herstel en behoud van overige onderdelen die van waardevolle betekenis zijn voor het kerkgebouw.