
Oud Edam, de Gemeente, het Korsnasterrein en de Hoogstraat
Oud Edam, de Gemeente, het Korsnasterrein en de Hoogstraat
Gemeentebestuur moet zijn huiswerk beter doen.
Visie Vereniging Oud Edam op Korsnästerrein en Hoogstraat
Mei 2018
Volgens Wim van den Essenburg, voorzitter van de Vereniging Oud Edam, komt het niet vaak voor dat in een historische vestingstad op grootschalige wijze nieuw wordt gebouwd. In Edam kennen we echter op steenworp afstand van elkaar maar liefst twee locaties tegelijk waar projectontwikkelaars aan de slag gaan. Hier vatten we dan maar meteen de koe bij de horens: een projectontwikkelaar zal vol goede bedoelingen zitten, maar is niet de aangewezen persoon die verantwoordelijk is voor het beschermen en bewaren van de kwaliteit van de historische openbare ruimte in Edam.
Die verantwoordelijkheid ligt bij het gemeentebestuur, dat echter lelijke steken laat vallen.
Korsnästerrein
Voor het Korsnästerrein is door het gemeentebestuur nog steeds geen bestemmingsplan gemaakt. Hierdoor ontstaat de wonderlijke, maar vooral zorgelijke situatie dat een projectontwikkelaar met allerlei varianten komt aanzetten terwijl de spelregels nog niet bekend zijn. Dit maakt dat onder andere de gemeenteraad de plannen niet kan toetsen. De eerste brokken worden al gemaakt doordat de projectontwikkelaar op eigen houtje beslist dat er geen parkeergarage komt. Ook de herontwikkeling van het parkeerterrein aan de Baanstraat is hoognodig, maar blijkbaar commercieel niet interessant genoeg om meteen in de plannen mee te nemen. Hier blijft een kans liggen om van dit ordinaire parkeerterrein een hoogwaardige openbare ruimte te maken. Het laat de projectontwikkelaar ook koud of de Baandervesting een rijksmonument is dat hersteld moet worden. De door zwaar verkeer platgereden vestingwal zal zeker een meter moeten worden verhoogd. Geen woord hierover in de plannen. Deze negatieve ontwikkeling kan alleen gekeerd worden als het gemeentebestuur door middel van een bestemmingplan aangeeft hoe de ruimtelijke kwaliteit en stedenbouwkundige opzet van de oude binnenstad kan worden behouden en verbeterd. Achteraf een bestemmingsplan maken met de commerciële plannen van de projectontwikkelaar als uitgangspunt zal door Oud Edam zeker worden aangevochten.
Hoogstraat
Het is voor iedereen duidelijk dat er haast was geboden met de afbraak van de door brand verwoeste panden. Maar ook hier laat de het gemeentebestuur steken vallen. Afbraak was pas wettelijke toegestaan nadat de herbouwplannen waren goedgekeurd. Oud Edam heeft het gemeentebestuur hiervan tijdig op de hoogte gesteld, maar geen enkele reactie ontvangen. Napraten heeft weinig zin, maar de onzorgvuldigheid is wel duidelijk.
De herbouw van de panden aan de Hoogstraat valt gelukkig onder een bestaand bestemmingsplan. Dit betekent dat bij herbouw rekening moet worden gehouden met de omvang van de oude panden, de goot- en nokhoogtes, hoofdrichting van de daken, toepassing van materialen en dergelijke zoals die in het bestaande bestemmingsplan zijn beschreven. Indien echter voor andere volumes wordt gekozen en er een appartementencomplex verrijst moet het bestaande bestemmingsplan worden aangepast. Hiervoor geldt in feite hetzelfde als voor het Korsnästerrein: in deze barre tijden voor Edam het zal toch niet zo zijn dat een projectontwikkelaar gaat beslissen wat de komende eeuwen goed is voor onze historische vestingstad.
Gesprek met het gemeentebestuur
Oud Edam wil hierover graag op korte termijn in gesprek met de verantwoordelijk wethouders. En nu geen geklaag dat het hierdoor allemaal nog langer gaat duren, gewoon hup aan het werk, pak je verantwoordelijkheden en maak toetsbare bestemmingsplannen.