Speeltoren – Tuin

Speeltoren – Tuin

Radiostilte of stilte voor de storm?
Oud Edam maakt zich zorgen om de tuin bij de Speeltoren
.

29 november 2015 – Als de Speeltoren wordt verkocht, wat gebeurt er dan met de tuin? Ook die zou bij de verkoop inbegrepen zijn. Gaat het hek definitief dicht?

Vereniging Oud Edam maakt zich ernstige zorgen, want zij heeft destijds maar liefst € 87.000 in een ongekende face-lift gestoken, waarbij de contouren van de oorspronkelijke Onze-Lieve-Vrouwekerk zichtbaar werden gemaakt. Niet alleen de historie werd hierdoor blootgelegd, maar de tuin zelf kreeg ook meer allure.
Het was een investering in de publieke ruimte, dus een plek voor iedereen.
De tuin bij de Speeltoren is een kleine oase in de stad. Edammers houden ervan, het is hun tuin, openbare ruimte, hij hoort bij het stadsbeeld. Daarbij is de tuin ook enorm aantrekkelijk voor toeristen.  Je kunt er even uitblazen, een broodje eten, genieten van de sfeer. En ook voor evenementen zoals een kerstmarkt is de tuin een prachtige, idyllische plek.
Het gaat niet alleen om het bedrag, maar zeker ook om ook om de gevoelswaarde die de investering vertegenwoordigt. Voorzitter Wim van den Essenburg heeft een brief naar de gemeente gestuurd met een pleidooi om de tuin en zo mogelijk ook de toren zelf voor de bevolking te behouden.
Binnenkort meer hierover. Zie ook De Stadskrant van maandag 30 november 2015.