Het Gele Steentje

Een onderscheiding die ieder jaar tijdens de ledenvergadering uitgereikt wordt.

Het is ingesteld in 1979 om personen of instellingen te eren, die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt ten aanzien van het behoud en/of de verfraaiing van onze stad Edam.

 

De makers

 

Het koperen plaatje

  • Vanaf 1979 G.bij ’t Vuur
  • Vanaf 1997 Steef Klein
  • Vanaf 2002 Harry Has.
  • Vanaf 2019 Gregorio Delgado
  • Vanaf 2021 Meilink Biljarts De Goorn

 

Het voetstuk en het monteren

  • Arie Kater
  • Vanaf 2002 Harry Has
  • Vanaf 2019 Gregorio Delgado

 

Comité van Aanbeveling

 

1979  L.A.H.M. Creemers, G. bij `t Vuur en J.H.A. van Overbeek

1987  G. bij `t Vuur, J.H.A. van Overbeek en C. Schaatsbergen

1995  G. bij `t Vuur, J.H.A. van Overbeek, C. Schaatsbergen en H.A. van Alderwegen

2001  G. bij `t Vuur, J.H.A. van Overbeek, C. Schaatsbergen en J. Rutsen

2003  J.H.A. van Overbeek en C. Schaatsbergen

2007  J.H.A. van Overbeek, D. Bak en C. Schaatsbergen

2008  J.H.A. van Overbeek, L.A.H.M. Creemers en F. van der Leeuw

2009  J.H.A. van Overbeek, L.A.H.M. Creemers en F. van der Leeuw

2010  J.H.A. van Overbeek, L.A.H.M. Creemers en F. van der Leeu​w

2011  J.H.A. van Overbeek, L.A.H.M. Creemers en F. van der Leeuw

2012  J.H.A. van Overbeek, L.A.H.M. Creemers en F. van der Leeuw

2013  J.H.A. van Overbeek, L.A.H.M. Creemers en F. van der Leeuw

2014  J.H.A. van Overbeek, L.A.H.M. Creemers en F. van der Leeuw

2015 – 2016 uitgereikt in 2016 door het bestuur van Vereniging Oud Edam

2017 het bestuur van Oud Edam

sedert 2018 de leden van Oud Edam; nominaties door het bestuur en werkgroep Ruimtelijke Ordening en Handhaving Stadsbeeld

2019 de leden van Oud Edam; nominaties door het bestuur en werkgroep Ruimtelijke Ordening en Handhaving Stadsbeeld

 

De Ontvangers

Winnaar Gele Steentje 2022: Voorhaven 79

Op de jaarvergadering  2022 is met maar liefst 54% van de stemmen Voorhaven 79 uitgeroepen tot winnaar van het Gele Steentje 2022. Beestenmarktsteeg 2a was een mooie tweede. Plek 3 en 4 gingen naar Volendammerpad 17 en Nieuwehaven 72. Hulde aan alle genomineerden, want zij hebben allemaal bijgedragen aan het verfraaien van onze binnenstad! Winnares Tootje Molenaar (26) is van huis uit Volendamse, maar wilde altijd al in een oud huis wonen in Edam. Juist dit pand was een uitdaging, want het had sinds 1959 een moderne voorgevel. Ze heeft het opgeknapt met o.a. hulp van haar ouders en al tijdens de restauratie kregen Tootje én de werklieden veel complimenten van buurtgenoten en voorbijgangers.

Op de foto ontvangt zij de trofee uit handen van bestuurslid Peter de Vries.
(foto’s: Reinoud van Maanen)

 

De nominaties voor 2022 in alfabetische volgorde:

Beestenmarktsteeg 2a
Een schuurtje hadden de eigenaren voor ogen toen ze een aanvraag indienden voor hun achtertuin. Maar op die plek, aan de Beestenmarktsteeg, bleek er een woonbestemming te gelden. Geen nood! Het werd dus een woonhuisje, ingepast in een steeg vol schuren en garages, ontworpen door de eind 2021 overleden Edammer architect Pim van Gulik. Piepkein, maar om de architect te citeren: “in de Proeve wonen ze toch ook”. Het huisje moest de aanblik van de straat ophalen en dat is zeker gelukt.

 

 

 

 

Nieuwehaven 72
Bij de grote brand in de Hoogstraat (2017) raakte ook het woonhuis Nieuwehaven 72 dermate beschadigd, dat het geheel vervangen moest worden. Bij de bouw is goed gekeken naar het origineel. In verband met nieuwe bouwverordeningen ietsjes hoger, maar qua detaillering en materiaalgebruik afgestemd op de oude binnenstad. Ook door de voor dit deel van de Nieuwehaven kenmerkende eenvoudige stijl en de afwisseling met de naastgelegen panden, past het naadloos in het beschermde stadsgezicht.

 

 

 

Volendammerpad 17
Het was een beetje een rommeltje, dit pand aan het Volendammerpad. Overal waren er stukjes aangebouwd. De huidige eigenaar besloot om het pand helemaal opnieuw te laten bouwen met, zoals de nieuwe bouwregels voorschrijven, een kleine aanpassing in hoogte. De oorspronkelijk opzet van één bouwlaag met kap bleef in stand, net als het in hoogte gevarieerde straatbeeld. O ja, en als je door het parkje aan de achterzijde wandelt, kijk dan eens naar de aanbouw aan de achterkant.

 

 

 

Voorhaven 79
Het was altijd een beetje een vreemde eend in de bijt, dat jaren 60-pand op de Voorhaven, dat destijds door de eigenaren van een moderne look was voorzien. Bij de recente restauratie is teruggegrepen naar het gevelbeeld van vóór 1960. De voorgevel is voorzien van stucwerk met traditioneel blokverband. Het resultaat is een verfrissend accent tussen de naastgelegen traditionele gemetselde gevels. De gehele gevelwand van dit stuk Voorhaven is met dit resultaat sterk verbeterd.

 

 

 

 

 

 

Winnaar Gele Steentje 2021: Voorhaven 129
Met slechts twee stemmen voorsprong op de nummer 2 van het klassement, heeft het voormalige kaaspakhuis Voorhaven 129 het Gele Steentje 2021 in de wacht gesleept. In het pand zijn onder meer de winkel Dwars, uitgeverij LM Publishers en de Stadskrant gehuisvest. Nummer 2 werd Spui 8-9 (de Kaas Experience van Henri Willig) en als goede derde eindigde de restauratie van de Trambrug, waar de gemeente Edam-Volendam voor tekende (verhaal gaat verder onder de foto’s)

Voorhaven 129

   

 

Spui 8-9

   

 

Trambrug

 

Het Gele Steentje is de onderscheiding die Vereniging Oud Edam sinds 1980 jaarlijks toekent aan mensen of instellingen die zich inzetten voor het stedenschoon of een in het oog springend restauratieproject van het jaar daarvoor. Deskundigen in het bestuur doen een voorstel voor de nominatie, het bestuur stelt vervolgens de nominaties vast en uiteindelijk zijn het de leden die hun stem uitbrengen en zo de winnaar bepalen.

Bijzonder was ditmaal dat de drie nominaties eigenlijk voor iedereen toegankelijk zijn. De Trambrug die we natuurlijk allemaal gebruiken, maar ook twee herbestemde panden die vertrouwd zijn in het straatbeeld en waar we gewoon binnen kunnen stappen. Door deze initiatieven is het centrum van Edam weer een stukje levendiger geworden!

Voor het bestuur was het opvallend dat de gemeente Edam-Volendam inmiddels vrijwel jaarlijks wordt genomineerd. Een teken dat zij haar taak als monumenteneigenaar toch behoorlijk serieus neemt. En dat terwijl er destijds stemmen waren opgegaan om de restauratie van de Trambrug maar over te slaan. In een een-op-eengesprek heeft onze voorzitter de wethouder gewezen op de restauratieplicht én het belang om de Trambrug in zijn volle glorie in stand te houden. Diezelfde wethouder Wim Runderkamp neemt hier een taart in ontvangst, geflankeerd door projectleider Jacco Mak.

De Kaas Experience van Henri Willig werd genomineerd vanwege de zorgvuldige en prachtig gedetailleerde restauratie van Spui 8–9, een rijksmonument, waar voorheen Hartje Edam en de Kaasspeciaalzaak waren gevestigd. Zo is bijvoorbeeld de bijzondere 16e-eeuwse eikenhouten constructie volledig behouden gebleven, net als de oorspronkelijke karakteristiek. En als ‘bonus’ is er waterput ontdekt én zichtbaar gemaakt.

Bij het uitreiken van de prijs memoreerde Stefan Schardam als eigenaar van het pand Voorhaven 129 dat de verbouwing tot winkel en werkruimte in gang was gezet door Hiltje Huisink. Door omstandigheden kon zij er helaas geen gebruik van maken. Hulde dus ook aan Hiltje!

In 2002 was het Stefans vader Kees Schardam die het Steentje ontving voor het behoud van de kaaspakhuizen, maar nu die niet meer als zodanig in gebruik zijn, kun je spreken van een volgende fase: een herbestemming die een verlevendiging voor de binnenstad betekent. En dat is ook waar Oud Edam voor staat.

 

Motivatie van de nominaties:

Trambrug

Al sinds de oeroude tram erover reed, is de Trambrug een vertrouwd en zelfs iconisch beeld voor de reiziger die in Edam aankomt. De gemeente Edam-Volendam heeft de restauratie van dit rijksmonument even grondig als vakkundig aangepakt, met veel aandacht voor het ambacht en respect voor de brug. Met behoud van vrijwel de hele oorspronkelijke constructie is de fundering hersteld en de bediening is tegelijkertijd gemoderniseerd. De Trambrug kan weer jaren mee!

 

 

Spui 8-9, voormalige winkels Hartje Edam en Kaasspeciaalzaak

Het karakteristieke pand op de hoek van het Spui met de Prinsenstraat heeft lang leeggestaan, maar fungeert nu als kaas-experience. Grote vraag was: hoe gaan we het restaureren? De bijzondere 16e-eeuwse eikenhouten constructie is volledig behouden. Ook is de oorspronkelijke karakteristiek van de panden teruggebracht. Er is zelfs een oude waterput ontdekt! Er is met veel gevoel en respect voor de bouwhistorie aan gewerkt; een verrijking van de Edamse binnenstad.

 

 

Voorhaven 129, voormalig pakhuis Gestam

Tot voor kort was het kaaspakhuis aan de Voorhaven 129 in gebruik door de Gestam. De kaaspakhuizen aan de Voorhaven maken deel uit van een lange kaashandel-traditie en in het straatbeeld nemen ze met hun typische pakhuisgevel een bijzondere plek in. Door minimale aanpassingen en een slimme indeling van de verdiepingen is het gelukt om dit voormalige kaaspakhuis een nieuwe bestemming te geven voor o.a een winkel, de Stadskrant en een uitgeverij.

 

 

 

2020 Schepenmakersdijk 2
Met maar liefst zo’n 40% van de stemmen is Schepenmakersdijk 2 door de leden van Vereniging Oud Edam uitgeroepen tot winnaar van het Gele Steentje 2020.

Door de coronamaatregelen kon de uitreiking niet tijdens de jaarvergadering plaatsvinden, dus vond de bekendmaking van de uitslag aan huis plaats.

Trudi van Leuzen en Rob van der Spek konden amper geloven dat zij de winnaar waren. “We hadden nooit gedacht dat we in aanmerking zouden komen, dus was de nominatie al een hele eer. De buitenkant moet bijvoorbeeld nog steeds definitief geschilderd worden”. Dat was voor de nominatiecommissie en de leden kennelijk geen bezwaar. Dit zijn panden om te koesteren en dat hebben Trudi en Rob dan ook vol overgave gedaan.

De originele en gave voormalige kaaspakhuizen Het Melkmeisje en De Leeuw zijn rijksmonumenten, die zijn herbestemd tot woning. Veel van de verbouwing tot woonhuis vond aan de binnenkant plaats, met als toevoeging de grote dubbele glazen deuren in de voorgevel. Het was Trudi en Rob wel al opgevallen dat voorbijgangers dit als een verrijking zagen ten opzichte van de vroegere, gesloten gevelwand: “tijdens het werk aan die deuren, wat echt een heel precies werk was, kregen de timmermannen heel veel complimenten”. Die complimenten vertalen zich nu dan in het Gele Steentje én in een heel mooi typische Edams uitzicht: op Scheepswerf Groot, de theehuizen van de Lingerzijde, de Kwakelbrug en de Speeltoren.

Schepenmakersdijk 16A was met een kleine 25% een goede tweede. De inzet van eigenaars Wim van den Essenburg en Janneke Rijpstra was om dit historische pand, de voormalige timmerloods van de Uitwaterende Sluizen, niet alleen zorgvuldig te restaureren, maar ook om er een 100% duurzaam en energieneutraal woonhuis van te maken, zonder het karakter van het monument aan te tasten. Een hele opgave en het is Wim en Janneke zeker gelukt!

Een bijzonder eervolle derde plaats was er voor Geert Jan Hoek en Eline van Tijn, de bewoners van Voorhaven 15. De manier waarop zij van een loods een woonhuis met werkplek hebben gemaakt, was goed voor bijna 20% van de stemmen. “We willen er een mooi Edams pand van maken,” was het uitgangspunt toen zij in Edam kwamen wonen. Dat is het dan ook geworden; het huis springt in het oog, al was het maar met de gele achtergevel aan de Nieuwehaven. Het heeft ook iets vertrouwds en de opwaardering van het straatbeeld door deze restauratie leverde dit pand zijn nominatie op.

De overige twee genomineerden waren respectievelijk gemeente voor de zorgvuldige restauratie van de brug in de Noordervesting bij het Nieuwvaartje en de combinatie Wijngaardsgracht 18/ Vestingpad 1 met een nieuw, maar authentiek ogend huisje op een braakliggend terreintje en een jaren ’50 huis in ere hersteld.

Het Gele Steentje is de trofee die Vereniging Oud Edam sinds 1979 uitreikt aan een persoon of instelling die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het behoud en/of de verfraaiing van onze stad Edam.  Sinds enkele jaren bepaalt niet meer een commissie wie met de eer mag gaan strijken, maar mogen de leden van Oud Edam zelf hun stem uitbrengen, op basis van een aantal nominaties door de vakjury. Dit jaar kon van 6 april tot en met 7 mei worden gestemd.

Onder de stemmers werd het boek “75 jaar vrijheid – Edammer portretten” verloot en de gelukkige winnaar heeft zijn exemplaar inmiddels in huis.

 

2019 – Grote Kerk, diverse restauraties

Winnaar het Gele Steentje 2019

Ook nu mochten de leden van Oud Edam hun stem uitbrengen. Winnaar werd de Grote Kerk. Na de eerste grootschalige restauratie in 2012, nu een kleinere restauratie van de Librije en het Noordportaal. Bijzondere vaste meubelstukken zijn hersteld, net als de beschilderingen van het kruisribgewelf. Ook herstel en behoud van overige onderdelen die van waardevolle betekenis zijn voor het kerkgebouw.

Een nipte overwinning, met de Groenlandkerk als goede tweede. De Groenlandkerk was genomineerd omdat dit een mooi voorbeeld is van herbestemming. Een kerk werd woonhuis. Met deze restauratie werd ook het aanzicht van het kerkje behouden voor Edam; eerdere plannen om appartementen in en zelfs naast het kerkje te bouwen, werden zo in de kiem gesmoord.

De overige nominaties waren

  • Lingerzijde 26, een in eigen beheer gerestaureerde woning, uitgevoerd met respect voor en behoud van de historisch waardevolle voorgevel. Het interieur is grootschalig hersteld door verstorende elementen, die geen toegevoegde waarde hebben voor de woning (rijksmonument), weg te nemen en de ruimten weer te herstellen.
  • Spuistraat 13. De kapsalon werd woonhuis en dat zie je aan de aanpassingen in de voorgevel. De grote kunststofkozijnen/glaspui is vervangen door houten kozijnen, ramen en deuren. Bij de voorgaande aanpassing van de voorgevel was al rekening gehouden met de wijzigingen naar het huidige gevelbeeld.
  • Wijngaardsgracht 14. Vervangen van de voormalige woning, die veel achterstallig onderhoud had en niet meer aan de eisen voldeed. Nu is het huis volgens de oude architectuur en woningstructuur weer herbouwd met zorgvuldig uitgekozen materialen en toepassing van detailleringen. Het straatbeeld is hiermee behouden en het lijkt alsof het altijd zo is geweest.

 

2018 – Het Pakhuys – Lingerzijde 6-8

Winnaar Het Gele Steentje 2018

 

Voor het eerst mogen de leden van Oud Edam zelf bepalen wie het Gele Steentje verdient.

Winnaar werd Lingerzijde 6 – 8, van Mathijs Wanders. Bijzonder is de manier waarop twee panden samengevoegd zijn, waarbij de oude doorgang naar het Jan van Wallendalplein in ere is hersteld. Het bijzondere is dat de verbinding niet op straathoogte is, maar op de eerste verdieping. De in ere herstelde Moordenaarssteeg biedt een mooi kijkje op het erf.

De keuze bestond verder uit de gevelwand van Lingerzijde 33-45, de beschoeiing van de IJe met herstel van de wasplaatsen aan de JC Brouwersgracht en Burgemeester Versteeghsingel 2-3, een ensemble van een rijks- en provinciaal monument, bestaande uit de molen, het stoomgemaal met kolenloods en de waterkering.

 

 

2017 – Nieuwvaartje 6

Winnaar Het Gele Steentje 2017

Winnaar Het Gele Steentje 2017

 

Familie Voorsluys biedt met dit nieuwe pand op de plek van de oude stadsboerderij een terugblik in het verleden van het Boerenbuurtje, door het realiseren van een klassieke stolpboerderij en bijbehorende schuur. de gevelindeling is goed geproportioneerd zodat de gevelwand kleinschaliger aanvoelt. Ook het gebruik van oude dakpannen op geven dit nieuwe pand een extra dimensie; alsof de boerderij er al jaren staat.

 

2015-2016 – postuum uitgereikte oeuvreprijs voor Joop van Drunen

Joop van Drunen heeft menig pand in Edam en wijde omtrek voorzien van de mooiste kleuren, met liefde, kwaliteit en vakmanschap aangebracht.
Omdat de jury van Het Gele Steentje geen geschikte restauratie vond om te nomineren, heeft het bestuur besloten om Het Gele Steentje als oeuvreprijs postuum toe te kennen aan Joop van Drunen.

 

2014- Groenland 13

Dit jaar heeft de jury na ampele overwegingen het oog laten vallen op het perceel Groenland 13, in eigendom bij de heer Sebastiaan van Stigt. De heer Van Stigt heeft het perceel ca. 10 jaar geleden aangekocht waarbij het woonhuis in een technisch zeer matige staat verkeerde. Het oorspronkelijke bouwjaar ligt in het begin van de 19e eeuw.Het is traditioneel gebouwd en opgetrokken in baksteen voorzien van een zadeldak deels lessenaars-dak met pannen gedekt en met hout onderschoten. In verschillende fases heeft de eigenaar het huis inwendig en uitwendig gerenoveerd.In de laatste fase is de voorgevel ingrijpend verbouwd waarbij er met veel gevoel voor detailleringen is gewerkt zoals hand geschaafde delen verwerkt in de gevelbeschieting, authentieke hemelwaterafvoer, de handgevormde gevelstenen v.v. een fraaie voeg en daarnaast bijzondere en verantwoorde kleurkeuzes.De vader van de eigenaar de heer Willem van Stigt heeft als architect een aanzienlijke inbreng gehad. De uitvoering is verricht door bouwbedrijf Huiberts v/h Butter terwijl het fraaie schilderwerk in handen was van de heer Hans Slegt.
De jury kent dit jaar het Gele Steentje toe aan de heer Sebastiaan van Stigt omdat hij door de verbouwing/restauratie op een zorgvuldige en hoogwaardige wijze heeft bijgedragen aan de verfraaiing van het stadsbeeld en daardoor een mooi voorbeeld heeft gegeven voor anderen in de stad Edam.


2013

In de afgelopen jaren is het opgevallen dat de Edamse school in de personen van Jan Visser en Hans Boonstra het nodige hebben betekend binnen het beschermde stadsgezicht. In het jaar 2000 hebben zij de Edamse school opgericht. Deze naam is geïnspireerd door de 16e en 17e eeuwse Edamse cartografen en landmeters.

Het bureau heeft als doelstelling de schoonheid van de stad en die van andere steden en dorpen te behouden en te versterken d.m.v. gepaste ontwerpen en gedegen adviezen.
Jan Visser kan naast theorie bogen op de nodige praktijkervaring die hij heeft opgedaan bij de bekende Edamse restauratie aannemer Butter. Hans Boonstra heeft zich de afgelopen periode bijzonder ingespannen voor het monumentaal verantwoord herstel van het Edams museum. Een technisch zorgenkind binnen onze gemeente.

Het voert te ver om alle panden van het bureau te noemen maar recent vermelden wij het pand Grote Kerkstraat 1 en 3 van de familie Baron, een ingrijpende restauratie incl. funderingsherstel.Het pand Grote Kerkstraat 55, de pastorie bewoond door de dominee is eveneens ingrijpend gerestaureerd en verbouwd en weer een sieraad binnen haar hoogwaardige omgeving.Ook het pand Spuistraat 23 van de familie Oosterom, een nieuw gebouwd woonhuis maar wel in verantwoorde invularchitectuur uitgevoerd. Alles in harmonie met de belendende percelen.Als fraai voorbeeld van retro architectuur geldt het pand Jonkerlaantje 44 aan de Noordervesting. Dit perceel met sterke kenmerken van de Amsterdamse school uit de 20/30er jaren is een zorgvuldige invoeging van nieuwbouw binnen een laantje met veelal 30er jaren huizen.

Conclusie:
De jury kent het Gele Steentje dit jaar toe aan het gehele oeuvre van de Edamse school. Jan Visser en Hans Boonstra hebben op een hoogwaardige, nauwkeurige en vakbekwame wijze stadsvernieuwing en restauratie toegepast in de stad Edam.

foto

2012

De keuze van de jury is unaniem gevallen op de Grote Kerk.

Het bestuur van de Stichting Kerkelijke Monumenten Edam (SKME) heeft zich sterk gemaakt om aan de benodigde middelen te komen en door concentratie en een slimme aanpak van werkzaamheden kon veel tijd en geldwinst worden verkregen.

De jury had dit jaar geen moeite om dit object uit te roepen tot de uitverkorene voor het Gele Steentje. Het spreekt zijn bewondering uit voor het bestuur van de SKME, architect Peter de Vries, projectleider Ewout Heuker en bouwkundige Rien de Vries en allen die dit project financieel en daadwerkelijk hebben mogelijk gemaakt.

Het belangrijkste Rijksmonument van onze stad is deels weer voor vele jaren verduurzaamd.

foto

2011

Voorhaven 160 maakt deel uit van het complex De Koningshoeve. Het onderdeel nummer 160 bestond uit een gevel met een zadeldak (dwarskap) waarbij de onderbouw in baksteen en de topgevel met een houten beschieting. De gevel was uit de 60er jaren en detoneerde de omgeving. Het bestuur van PCI (Parochiële Charitas Instelling) als eigenaar heeft aan architect Bas Bossers uit Amsterdam opdracht gegeven tot een totale nieuwbouw van de voorgevel. Een gevoelige opdracht omdat enerzijds het hoofdgebouw is uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School en het belendende pand aan de andere zijde in een 17e eeuwse stijl richting Hollandse renaissance. Het resultaat van de opdracht is een fraaie tuitgevel waarbij zeer zorgvuldig de paars rode handgevormde baksteen en de gebruikte voeg is verwerkt. De raam-/kozijnindeling als moderne kruiskozijnen en het terrasraam  in Belgisch hardsteen.

foto oude gevel
foto nieuwe gevel

2010

Het Rijksmonument Kleine Kerkstraat 2, in de 17e eeuw gebouwd als pand voor een kaartmaker uit de toenmalige beroemde Edammer kaartenmakerschool waarbij veel zeekaarten werden vervaardigd voor de  toenmalige Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft de voorkeur gekregen. Zie de gevelsteen in de voorgevel. Het pand was bouwtechnisch een zorgenkind met een extreme scheefstand van de oostelijke zijgevel alsmede het houtskelet. Het werd wel eens gekscherend  het ”Edammer huis van Pisa” genoemd. Door aanzienlijke investe-

ringen, creatieve technische en hydraulische fundering oplossingen is het pand  behouden gebleven voor het nageslacht . In deze… hulde aan

Esther Lapèr en Jack Jonk van “ de Leuke Keuken ” als initiatiefnemers en het bouwbedrijf Leguit en Roos.

foto

2009

De keuze was deze keer bepaald lastig maar toch is de jury tot de unanieme beslissing gekomen dat het plan M. Tinxgracht16/Kerkepad in de volksmond de Kloostertuin dit jaar het Gele Steentje krijgt uitgereikt. Door de betrokken initiatiefnemers t.w. Intermaris Projecten BV gelieerd aan woningbouwvereniging Intermaris Hoeksteen en de Toekomst Ontwikkeling BV is met de betrokkenheid van Architectenbureau Porsius op een zorgvuldige wijze stadsvernieuwing gepleegd op een gevoelige en kwetsbare plek direct bij de imposante 15e eeuwse Laat Gotische  Hallenkerk.

foto

2008

Siem Kees Slegt voor het woonhuis Groenland 11, veel waardering is uitgesproken voor de aandacht die aan de vele detaillering is besteed. De heer Slegt is blij met deze waardering en erg trots op zijn huis dat hij met niet al te veel geld, een creatieve architect (de Edamse School) en een goed bouwbedrijf heeft kunnen bouwen.

foto

2007

Fam. R. Kistemaker voor het op basis van een authentiek ontwerp, met zorgvuldig gekozen materialen en met oog voor historische details herbouwen van een opslagloods tot woonhuis en kantoor. Het geheel is volledig passend in het historisch karakter van de omgeving en de zeesluis.

foto

2006 Niet uitgereikt

2005

Fam. Montfrans voor het restaureren van het woonhuis met gekoppelde klokgevel – Spui 3. Samen met architect Witte en aannemers Leguijt en Roos hebben zij het pand fraai historiserend herbouwd.

foto

2004

Bert Knispel voor het restaureren en renoveren van het monumentale pand Damplein 5,waarbij het voormalige postkantoor werd omgevormd tot museumgebouw Artimare.

foto

2003

Klaas Boschma.( Nieuwvaartje 16), die als architect gedurende 40 jaar talloze panden in Edam heeft gerestaureerd met als sluitstuk de renovatie van de boerderij Nieuwvaartje 4.

foto

2002

Gestam uit waardering voor de manier waarop hun Edamse kaaspakhuizen worden onderhouden en waardoor zij in goede staat gebleven zijn. Kees Schardam, eigenaar (4e generatie), Voorhaven 129.

foto

2001

Yoka van Brakel en Stella van der Kruk, voor de prachtige restauratie van het monumentale pand, Voorhaven 46.

foto

2000

Metha en Ferry Plat, pand Grootwesterbuiten 25, (archtect P.van Gulik). Een nieuw huis dat qua vorm en maatvoering er fraai uitziet en toch sober is in zijn uitvoering.
foto

1999

Jack Berkhout en Sanne van Poelgeest, voor al het werk zowel uit- als inwendig aan het monumentale pand Voorhaven 152

foto

1998

Hiltje en Cocky Huisink, voor het behoud en de renovatie van het voormalige atelier van Nieuwenkamp aan het Marken.

foto

1997

De heer en mevrouw Huber, voor het behoud en de renovatie van de molenwoning aan het Klein Westerbuiten 20.

foto

1996

Luc Trigallez, voor zijn ontwerp en herinvulling van het Fardem terrein aan de Baandervesting.

1995

Jan en Johan Dierdorp, voor de succesvolle restauratie van de panden:

Voorhaven 148 foto>  en Hoogstraat 10 foto

1994

Het bestuur van de Doopsgezinde Vermaning, voor de grote restauratie van de monumentale kerk.

foto

1993

Aan het bestuur van de Evangelisch  Lutherse Kerk, voor een aanzienlijke restauratie in de monumentale kerk.

foto

1992

K. Hamstra, voor de restauratie van Voorhaven 137. Het voormalige museum Nieuwenkamp

foto

1991

R. de Haan en W. Wagemaker, voor de restauratie van maar liefst drie panden nl. Spuistraat 17, Jan van Nieuwenhuizenplein 8 en Jan van Nieuwenhuizenplein 1.

1990

Dick en Matti Franke, voor de verdienstelijke wijze waarop zij hun monumentale huis aan de Voorhaven 7 gerenoveerd hebben.

1989

André van der Hoek, scheepsarchitect, voor de restauratie/renovatie van het Weeshuis, anno 1661.

foto

1988 

Niet uitgereikt, geen geschikte kandidaat.

1987

Het bestuur stichting de Proeve als dank voor de restauratie renovatie van het eeuwenoude Proveniers huis, anno 1555.

foto

1986

L.A.H.M. Creemers als blijk van erkentelijkheid voor alles wat hij voor de vereniging heeft gedaan en de vereniging heeft doen uitgroeien naar de huidige omvang.

1985

Het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen, voor de totale uitbreiding en restauratie van de gebouwencomplexen aan de Schepenmakersdijk en de Lingerzijde.

1984

Waarnemend burgemeester van der Knoop, voor zijn stuwende inzet voor de restauratie van het Stadhuis.

1983

C. Hulskemper voor zijn verdiensten. Hij heeft gedurende tien jaar een actieve rol binnen Oud Edam gespeeld.

1982

Mevrouw Ton – bij `t Vuur, voor de verdiensten van wijlen Arian Ton gedurende tientallen jaren voor de vereniging.

1980

De heer Canneman, de restauratie architect van de Grote Kerk, wegens bijzondere verdienste tot herstel van een belangrijk monument in Edam.